Tips om angst en chronische stress los te laten

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 25 mei 2022Leestijd: 5 minuten

Inhoud

Activering van het oerbrein

Ons oerbrein reageert op stressvolle situaties met verschillende stressreacties. Vaak wordt dit omschreven als vechten, vluchten of bevriezen. Hierbij worden er stress-hormonen aangemaakt en wordt je sympathische zenuwstelsel geactiveerd.

Je hart gaat sneller pompen, je alertheid gaat omhoog, je pupillen vergroten en je lichaam schiet in een alerte stand. Dit systeem heeft nut in gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld als je wordt aangevallen door een tijger of wanneer je in een oorlogssituatie verkeert. Alle focus is dan gericht op overleving.

Het zenuwstelsel dat is ingesteld op gevaar

Tijdens de stressvolle situatie wordt je sympathische zenuwstelsel in werking gezet. Adrenaline en cortisol worden daarbij aangemaakt en zijn nodig om in actie te komen. Hierdoor is je lichaam in staat om prestaties te leveren die in normale omstandigheden niet mogelijk zouden zijn.

Bij dieren zien we dat deze stressreactie stopt nadat het dier in veiligheid is. Dan treedt het para-sympathische system in werking en zorgt voor ontspanning en herstel van het systeem.

Er zijn ook filmpjes te vinden van dieren in Afrika die ontsnapt zijn aan een leeuw, en die vervolgens helemaal gaan trillen/schudden om het trauma uit hun lichaam te laten stromen. Hierna lopen ze vrolijk weer verder. Het probleem is dat wij mensen de stress vasthouden in ons lichaam en dat we deze niet loslaten.

PTSS en opgeslagen trauma in het lichaam

Het kan ook zijn dat je ooit een stressvolle of traumatische situatie hebt meegemaakt en dat deze programmaknop steeds weer af gaat (denk ook aan PTSS: post-traumatische stress stoornis).

Jouw lichaam bevat nog steeds deze herinnering en weet niet hoe het zichzelf hiervan moet bevrijden. Dit is vastgezette energie. Jouw lichaam zit hierdoor nog steeds vast in deze oude overlevingsstand, terwijl er ogenschijnlijk op dit moment geen gevaar lijkt te zijn. Toch denkt jouw lichaam van wel.

Op het moment dat we angst, chronische stress of spanning ervaren, kan het zo zijn dat jouw oerbrein en zenuwstelsel nog steeds op ‘aan’ staan. Je lichaam weet niet dat er geen gevaar meer is en dat de alarmstand weer uit kan. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan:

  • Vluchtgedrag: moeilijke situaties vermijden of vluchten voor je eigen emoties en gevoelens.
  • Vechtgedrag: het gevoel dat je altijd op je hoede moet zijn voor het geval er iets ‘ergs’ gaat gebeuren.
  • Bevriesgedrag: wanneer je in bepaalde situaties bevriest en niet meer kunt reageren.

De oude energie wil transformeren

Er is energie dat wil bewegen, maar het wordt door jouw systeem geblokkeerd. Hierdoor kunnen er allerlei symptomen ontstaan, zoals: angst, depressie, lichamelijke klachten, saboteer gedrag, PTSS, vermoeidheid, slapeloosheid, overprikkeling, controle- en dwangstoornissen en overmatig piekeren.

Het is vastzittende energie die je onder controle probeert te houden. Er ontstaat dus een gevecht binnenin: de oude energie wil wegstromen, maar jij houdt dit (onbewust) tegen.

Op het moment dat je de signalen negeert en steeds over je eigen grenzen blijft gaan, stapelt de stress (energie) zich op in je lichaam. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht en verlies je het contact met je lichaam. Hierdoor voel je ook niet meer wat je nodig hebt (ontspanning, gezonde voeding, heling etc).

De klachten kunnen steeds meer verergeren en worden in eerste instantie door de stress-reactie onderdrukt. Op een gegeven moment is de tank (energiereserves) leeg en kom je letterlijk stil te staan (wat ook kan resulteren in een burn-out).

Het is een duidelijk signaal dat je jezelf te lang genegeerd hebt. Je hebt te lang energie (emoties, herinneringen, stress, angst, trauma’s) onderdrukt en deze oude energie wil loskomen.

Of je nou last hebt van acute stress, angst of onrust – of dat je momenteel in een burn-out zit, in alle gevallen is het belangrijk om een manier te zoeken waarbij de oude vastzittende energie jouw lichaam kan verlaten. In alle gevallen raad ik aan om dit onder begeleiding van een therapeut te doen, maar toch wil ik je vast een korte tip geven die je kunt toepassen op een moment dat je angst of onrust in je lijf ervaart:

Wat te doen?

Mijn belangrijkste tip is dan ook om in eerste instantie te aarden. Zorg dat je je veilig voelt in je lijf. Masseer je benen en voeten, verbind je met de aarde of neem een douche of bad. Probeer uit de verhalen te blijven en maak contact met je hart.

Observeer dan rustig wat er in jou gebeurt. Wat voel je in je lijf? Voel je ergens spanning, verkramping, onrust of emotie? Ga er dan rustig met je aandacht en ademhaling naartoe en zeg tegen je lichaam dat het oké en veilig is. Jij geeft nu ruimte aan de energie die wil bewegen. Misschien wil je bewegingen maken met je lichaam of is er een andere uitlaatklap welke jou helpt om de oude energie los te laten. Denk aan een creatieve uiting, dansen, zingen of schrijven.

Als je voelt dat het genoeg is, dan verbind je rustig weer met je lijf en kom je terug in het hier en nu. Ook kun je de intentie zetten dat in het geval er nog inzicht nodig is in deze oude energie, dat jouw eigen zielsessentie jou deze mag laten zien. Het inzicht zal dan op het juiste moment komen en jou ook helpen om het oude los te laten.

Als je last hebt van hele heftige paniek-, angst- of intense gevoelens, lees dan verder in deze blog: klik hier. Daar geef ik ook meer tips over wat je zelf kunt doen op deze momenten.

In het geval jij voelt dat jouw zenuwstelsel chronisch is overprikkeld of als er een chronisch gevoel van stress aanwezig is, is het belangrijk om te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een trauma van lang geleden (vaak zijn deze niet eens meer bewust), of bijvoorbeeld een trauma uit de voorouderlijn welke nog niet is geheeld. Je kunt meer lezen over vooroudertrauma’s in deze blog: klik hier.

Hulp bij het helingsproces

Zoals ik al zei zou ik je altijd aanraden om begeleiding te zoeken tijdens het proces van heling. Dit omdat een ander jou kan begeleiden tijdens momenten dat er oude energieën los komen en soms is het ook lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het is fijn dat je er dan niet alleen voor staat en het geeft een extra gevoel van veiligheid.

Mocht je op zoek zijn naar begeleiding, dan mag je altijd contact met me opnemen om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

  • KLIK HIER voor meer info over losse sessies.
  • KLIK HIER voor meer info over de privé retreats.
  • KLIK HIER voor meer info over mijzelf.

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN