Relaties als Spiegels: De grootste uitdagingen en groeikansen

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 20 februari 2023Leestijd: 10 minuten

Relaties als Spiegels: De grootste uitdagingen en groeikansen

De meeste mensen zijn het er mee eens als ik zeg dat onze grootste uitdagingen en triggers op het gebied van relaties liggen. En tegelijkertijd ligt daar ook onze grootste groeipotentie.

Onze diepste angsten, verlangens, overtuigingen en patronen worden namelijk zichtbaar gemaakt zodra we een diepere verbinding met iemand aangaan. En dit is niet altijd gemakkelijk.

Het belang van de verantwoordelijkheid nemen voor relatieproblemen

Bijna iedereen die bij mij in de praktijk is gekomen had wel een uitdaging op het gebied van een relatie. Eigenlijk bood dat tijdens de sessies een heel mooi aanknopingspunt om dieper in te gaan op waar dit probleem vandaan kwam.

Iedereen die zelf de verantwoordelijkheid durfde te nemen voor de ‘relatieproblemen’, en met zichzelf aan de slag ging, kreeg daar een prachtige verandering in de relaties voor terug. Want zodra jouw eigen energie verandert, dan verandert ook de energie van de ander als reactie daarop.

Natuurlijk is dit niet altijd het geval en zullen sommige mensen niet veranderen of willen dit niet, maar in dat geval zal het gedrag van de ander jou niet meer zo triggeren als daarvoor.

Verander je eigen energie en zie verandering in je relaties

Mijn uitgangspunt is dat als iemand jou héél erg triggert (bijvoorbeeld dat je je kleiner voelt worden, kwaad wordt, of allerlei verhalen in je hoofd maakt), dit vaak iets over jouzelf zegt.

Het betekent dat er een ‘wond’ in jou is, die wordt aangeraakt. En als jij die wond niet heelt, dan blijf je triggers van je omgeving aantrekken. Je omgeving en relaties kunnen je heel mooi laten zien waar je nog onverwerkte stukken, thema’s of pijn in jezelf hebt.

Wat ik wel altijd hierbij vermeld is dat dit niet betekent dat je destructief gedrag van een ander hoeft goed te keuren of over je grenzen hoeft te laten gaan. Het betekent ook niet dat het gedrag van een ander jouw eigen ‘schuld’ is. Ik leg het uit met een voorbeeld.

Voorbeeld:

Jij hebt een partner die tijdens een ruzie allerlei kleinerende opmerkingen naar jou maakt, waardoor jij je heel klein voelt worden. Hij weet precies wat hij moet zeggen om jou ten diepste te raken en zijn energie straalt op dat moment ook agressiviteit uit.

  • Stap één: jij staat in je recht om aan te geven dat je het niet oké vindt dat een ander jou kleineert tijdens een ruzie en/of agressief gedrag vertoont. Hier mag jij eens grens trekken en je uitspreken.
  • Stap twee: hier mag jij onderzoeken of dit gedrag van de ander in een bepaalde mate een spiegel voor jou is en jou iets wil laten zien. Vraag jezelf af: wat raakt dit gedrag van de ander in mij? In het geval het gedrag van de ander géén spiegel voor jou is, dan voel je dat je dicht bij jezelf kunt blijven en voel je je niet sterk getriggerd. Natuurlijk kan het wel zijn dat je teleurgesteld bent in zijn gedrag of emoties ervaart, maar het is niet zo dat er een diepere wond in jou wordt geraakt.

    Maar wat als dit gedrag jou héél erg triggert? Dán zit hier voor jou potentie tot groei. Stel nou dat jij door de kleinerende opmerkingen erg verdrietig wordt en jezelf héél klein voelt worden. Je hebt allerlei verhalen in je hoofd over hoe gemeen de ander is en het laat jou niet los. In dat geval kan het gedrag van de ander jou helpen om iets dat onverwerkt is in jezelf te helen.

Stel nou dat jij als kind vaak werd gekleineerd door een ouder, juf of meester, of klasgenoten. Meer en meer ben jij jezelf gaan inhouden en verstoppen, uit angst om weer naar beneden gehaald te worden. Er is een diep gevoel van ‘het niet waard zijn’ of je voelt dat er iets mis is met jou. En ja, dit kan allemaal onbewust zijn omdat het diep is weggestopt.

potentie tot heling

Op het moment dat jij je zo geraakt voelt door je partner kun je dit moment zien als potentie tot heling. Ga dan eens zitten met jezelf en sluit je ogen. Leg je handen op je buik en vraag je lichaam: wat wordt er nu in mij geraakt? En wees dan stil.

Misschien komen er emoties los, allerlei gedachten, overtuigingen of herinneringen. Observeer ze gewoon en wees er oordeel-loos naar. Erken deze gekwetste delen in jezelf en geef jezelf de liefde en waardering die je nodig hebt.

Natuurlijk kan het ook fijn zijn om dit onder begeleiding van een therapeut te doen – en je kunt hiervoor altijd contact met me opnemen.

Het resultaat van de heling

Stel nou dat jij bewust aan de slag bent gegaan met het helen van deze stukken in jezelf. Wat kan het resultaat dan de volgende keer zijn in relatie tot je partner?

  • Doordat je energie is veranderd en de ‘energetische wond’ niet meer zo ver open staat, kan het zijn dat automatisch de energie van de partner hierdoor verandert. Misschien merk je dat zijn houding tijdens ruzies verandert. Het kan ook zijn dat jij krachtiger en zelfverzekerder bent geworden in je energie en vanuit een diepe innerlijke basis hebt uitgesproken dat je zijn gedrag niet oké vindt en dat je door middel van een diepgaand gesprek samen tot een doorbraak bent gekomen.
  • Het kan ook zijn dat zijn gedrag niet is veranderd. Stel dat hij de volgende keer weer een kleinerende houding aanneemt naar jou. Je zult dan merken dat de diepe ‘trigger’ weg is in jezelf. Natuurlijk kun je zijn gedrag nog steeds pijnlijk of vervelend vinden, maar de oorspronkelijke emotionele trigger is weg. Hierdoor kun je op dat moment zelf meer in balans en innerlijke rust blijven. Terwijl je nog stééds jezelf mag uitspreken op dat moment en je grenzen mag trekken.

Ik hoop dat ik met de voorbeelden heb kunnen laten zien dat het er niet om gaat dat je destructief gedrag van een ander hoeft goed te keuren, maar dat je zowel grenzen mag stellen alsook de situatie als kans kunt zien om te groeien in jezelf.

Onvoorwaardelijkheid

Het is natuurlijk het mooiste als je relaties ten positieve veranderen door de innerlijke transformatie die jij maakt. En op hetzelfde moment is dat ook een verwachting die we mogen loslaten. We kunnen namelijk alleen onszelf veranderen en de ander kunnen we niet veranderen.

In situaties waarin een ander niet transformeert en jij wel, dan heb jij de keus of je de ander onvoorwaardelijk wilt accepteren in hoe hij/zij is, of dat het tijd is om uit elkaar te gaan. Hoe meer je namelijk de ander wilt veranderen, hoe meer weerstand er optreedt. Verandering begint altijd in jezelf.

De energetische spiegel van relaties uit zich op héél veel verschillende vlakken. Ik zal nog een paar voorbeelden noemen.

Verwachting creëert teleurstelling

Ik had een klant die mij vertelde dat ze een diepe verbinding met haar man had. Toch waren er wat dingen die ze vervelend vond. Ze had bijvoorbeeld in een winkel wat lekkers meegenomen voor het avondeten en dacht dat haar man er heel blij mee zou zijn. Toen ze thuiskwam reageerde hij onverschillig en zei dat hij niet zoveel zin had in dat eten. Ze was daardoor heel erg teleurgesteld en voelde zich onzeker.

Ik stelde haar de vraag: wat was jouw verwachting toen je dat eten kocht? Ze vertelde dat ze zich inbeeldde dat de partner heel blij en dankbaar zou zijn. Toen zei ik dat dat precies de reden was waardoor ze die reactie kreeg. Haar innerlijk kind, die nog veel onzekerheden kent, creëert een hoopvolle verwachting waarbij ze op waardering hoopt.

Omdat deze energie niet vanuit haar eigen ‘heelheid’ komt, maar vanuit een gekwetst deel, spiegelt de partner dit terug. Zodra zij innerlijk krachtiger en zelfverzekerder wordt, zal de partner hier waarschijnlijk de volgende keer anders op reageren.

Stel jezelf dus altijd de vraag: vanuit welke energie doe ik dit? Doe ik dit met een achterliggende verwachting/hoop, of doe ik dit vanuit onvoorwaardelijkheid en heelheid? Want in dat laatste geval ben je niet gehecht aan de uitkomst en reactie van de partner.

Het gedrag van de ander vertelt jou iets over je eigen schaduw

Soms kunnen we ons héél erg opwinden over het gedrag van een ander, terwijl we niet doorhebben dat we deze trekken stiekem zelf ook hebben. In dit geval kan het ook gaan om familieleden, vriendschappen of zelfs onbekenden.

Vraag jezelf eens af over welke karaktertrekken of gedragingen jij je vaak opwindt? Wat verafschuw jij in een ander? Wat veroordeel jij? En ga dan eens zitten met jezelf en stel jezelf eerlijk de vraag in hoeverre jij deze trekken ook hebt.

Waarschijnlijk ga je eerst héél hard roepen dat jij deze trekken juist NIET hebt. Maar als je wat dieper gaat graven dan kom je vaak tot interessante ontdekkingen…

Bijvoorbeeld: jij hebt er een hekel aan als mensen op een podium staan en zichzelf vol vertrouwen durven te presenteren. Jij vindt ze opscheppers, uitslovers en aandachtszoekers.

Misschien dat jij deze elementen op dit moment niet in jezelf herkent, omdat je ze in de schaduw hebt geduwd. Misschien was jij vroeger heel uitbundig en sociaal en liet je jezelf vol vertrouwen zien.

En misschien heb je daar wel een of meerdere negatieve reacties op gekregen. Het kan zijn dat iemand jou een uitslover heeft genoemd of jou naar beneden heeft gehaald waardoor je op dat punt gekwetst bent.

Op dat moment koos je ervoor om nóóit meer deze eigenschappen van jezelf te laten zien en ze in de schaduw te stoppen. De mensen waar je nu zo’n weerstand bij voelt laten jou dus eigenlijk zien welke delen jij in jezelf verstoten hebt en weer op een gezonde manier mag integreren.

Het gedrag van de ander vertelt jou wat je sterker mag ontwikkelen in jezelf

De weerstand kan ook liggen op het gebied van polariteit. Als je heel erg weerstand voelt bij bijvoorbeeld mensen die kracht uitstralen, kan het zijn dat jij deze kracht niet in jezelf voelt.

De weerstand laat jou dan zien dat je meer je eigen innerlijke kracht mag ontwikkelen. Stel dat je weerstand voelt bij mensen die gevoelig en zacht zijn, dan laat dit jou misschien wel zien dat je dit mist in jezelf. Op dit vlak laten tegengestelden ons dus zien op welk gebied we zelf meer in balans mogen komen en wat we daarvoor nodig hebben.

Het gedrag van de ander is een afspiegeling van jouw houding/oordelen over de ander

Soms komen mensen bij mij en hebben ze een heel verhaal over het vervelende gedrag van een ander wat maar door blijft gaan. Ze zeggen dan ‘hij doet nóóit dit, hij vergeet áltijd dat, hij laat steeds weer zien dat hij geen verantwoordelijkheid neemt’ etc. Ik geef ze dan wel eens de oefening mee om hun eigen bril richting de ander bewust eens bij te stellen.

Soms zijn we zo verstrikt geraakt in onze oordelen over de ander, dat het daardoor voor de ander lastig wordt om te veranderen. Soms voelt de ander al onze afkeer en verwachting nog vóórdat het gedrag daadwerkelijk ontstaat. Zo had ik ook een klant die zei dat ze een vervelende collega had. Deze collega deed altijd onaardig tegen haar.

Toen ik haar vroeg wat haar eigen mening over deze collega was, kwamen we erachter dat die ook niet al te positief was. Ik vroeg haar om de volgende keer voordat ze naar haar werk zou gaan, eens te visualiseren dat ze vriendelijk met elkaar om gingen.

Ook mocht ze heel bewust gaan nadenken over de positieve eigenschappen van de ander. De volgende keer dat ze terugkwam in mijn praktijk begon ze heel hard te lachen. Al na de eerste werkdag had de collega een aardige opmerking gemaakt – en dit had ze in al die tijd nog nooit meegemaakt!

Natuurlijk gelden deze voorbeelden niet in alle gevallen. Het is allemaal niet zo zwart wit en het is in ieder geval en voor ieder persoon weer anders. Ik heb deze voorbeelden genoemd om je eens aan het denken te zetten.

Als bepaalde voorbeelden voor jou gelden, dan voel je waarschijnlijk wel herkenning. Als ze niet voor jou gelden dan voel je die herkenning niet. Houd er dus niet te veel aan vast en voel gewoon waar jij wel of niet wat mee kunt.

Er zijn waarschijnlijk nog heel wat voorbeelden, – en ook uitzonderingen – te noemen, maar deze wilde ik met je delen omdat ik ze het meest tegenkwam in mijn praktijk (en natuurlijk ook in mezelf).

Mocht jij behoefte hebben aan meer verdieping met je partner, dan kun je samen met mij aan deze thema’s werken tijdens een privé retreat.

Neem voor meer informatie contact met mij op!

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN