Jij bent je eigen GURU

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 6 mei 2021Leestijd: 4 minuten

Onderscheidingsvermogen brengt je thuis. Onderscheidingsvermogen is jouw innerlijke radar die jou aangeeft wat wel en niet met jouw ziel resoneert. Wat wel of niet zuiver voelt en welke weg jij mag gaan.

Tegenstrijdigheden in de spirituele wereld

Toen ik mijn innerlijke groei begon te verdiepen voelde ‘spiritualiteit’ als een warm bad waar ik steeds meer in ontdekte. Iedereen die spiritueel gezien bekend was of een groot bereik had, of die zichzelf titelde als ‘verlicht’ vond ik interessant en ik dacht al gauw dat zij het wel wisten. Immers: zij waren al ‘zo ver’.

Totdat ik op een gegeven moment tegenstrijdige ideeën en visies onder ogen kwam. Ik kwam terecht in een wirwar van ideeën over wat spiritualiteit nou eigenlijk voor míj betekende. Want op het moment dat ik iets voor waarheid aannam, begon ik later weer te twijfelen. Keer op keer werd ik geconfronteerd met verschillende visies waar ik mij nooit 100 % in kon vinden en ineens wist ik het even helemáál niet meer. Ik kon me immers nergens meer aan vasthouden.

Identificatie met spirituele ideeën

Ons ego wil zich altijd ergens aan vastgrijpen en mee identificeren. Ook op spiritueel gebied is hij heel slim waardoor je je weer gaat hechten aan spirituele denkkaders en ideeën. Dit geeft opnieuw een identificatie en gevoel van veiligheid. Als dat ineens wegvalt kom je in chaos terecht.

Ik ben blij dat ik hier doorheen ben gegaan omdat dit me dwong om maar eens op zoek te gaan naar mijn EIGEN pad en waarheid. Het zette me aan de verbinding te zoeken met mijn eigen bronverbinding (intuïtie, hoogste zelf, of hoe je het ook maar wilt noemen).

Vanaf dat moment begon ik iedere ochtend af te stemmen op mijn eigen innerlijke leiding. Ik kreeg inzichten door die voor mij heel zuiver en kloppend voelden en waardoor er veel dingen op zijn plek vielen. Wat een rust gaf dit!

Je eigen waarheid staat ook niet vast

En het mooie is, je eigen ‘waarheid’ is ook niet iets dat vast staat. Wij zijn altijd in beweging, verruimen continu ons perspectief en leren en ervaren continu nieuwe dingen.

Dus ook jouw eigen waarheid verandert met je mee. Het verdiept zich steeds meer en gaandeweg gooi je weer oude dingen over boord. Juist het idee dat je iedere dag opnieuw mag kiezen geeft naar mijn idee vrijheid. Je zit nooit ergens aan vast en staat open voor nieuwe perspectieven.

Je eigen manier ontdekken

Wat nou als jij helemaal zelf mag kiezen hoe jij jouw innerlijke ontwikkeling wilt vormgeven? Wat nou als er niet één manier is, maar wat als jij zelf jouw eigen manier mag ontdekken? Wat nou als alle antwoorden al in jouzelf liggen? Jouw unieke blauwdruk kan sterk verschillen dan die van jouw buurman of buurvrouw.

En zoals ik al omschreef: ook op spiritueel gebied is er niet één pad dat je kunt lopen. Er lopen namelijk meerdere wegen naar Rome. Vertrouw erop dat jouw ziel weet wat hij hier komt doen en dat jij áltijd vanuit je innerlijke leiding de juiste kant op wordt geleid. Begin maar eens met voelen bij welke keuzes of ideeën jij rust, vrede, liefde of vreugde ervaart. Díe kant mag jij op! Vertrouw de signalen die je krijgt.

Voel of iets met jou resoneert

En er is natuurlijk niks mis met luisteren naar andere wijze mensen, of je laten inspireren of onderwijzen. Er zijn talloze prachtige en zuivere mensen die jou kunnen ondersteunen op je pad. Het enige wat ik je hier wil meegeven is: voel voor jezelf wat met jou resoneert en neem niet alles aan voor waarheid.

Bijvoorbeeld: als ik nu naar iemand anders luister, stem ik me eerst af op mezelf. Bij alles wat ik lees of hoor voel ik of het met mij resoneert. Vervolgens haal ik alleen dátgene eruit wat goed voelt en waar ik wat mee kan, de rest laat ik los. Heerlijk!

Nog een ander voorbeeld. Misschien ken je het wel: je hebt een hele lijst van allemaal dingen die je op een dag zou ‘moeten’ doen om je spiritueel verder te ontwikkelen. Sommige dingen werken voor jou misschien helemaal niet en andere brengen jou dichterbij jezelf.

De een vindt het heerlijk om te mediteren, maar een ander haalt zijn zen-momenten uit het sporten of een creatieve hobby. Sommige mensen staan op een groot podium en kunnen universele principes tot in detail uitleggen, maar leven (nog) niet vanuit hun hart. En er zijn mensen die kennen het woord ‘spiritualiteit’ niet eens, maar leven heel puur en liefdevol vanuit hun hart en gevoel. Wie is er dan ‘spiritueler’?

Kortom: laat het zoeken in de buitenwereld wat meer los, en zoek manieren om spiritualiteit te integreren in jouw dagelijkse leven op jóuw manier. Vraag jezelf eerst eens af wat spiritualiteit eigenlijk voor jou betekent. En kijk daarna eens hoe je jezelf hier meer in kunt openen en wat je dan anders zou doen op een dag.

Mijn trajecten

Het belangrijkste in mijn trajecten vind ik nog wel dat ik mijn klant de tools aanreik die helpen om het contact met het eigen hoogste zelf/intuïtie/innerlijke leiding te maken. Dat ik iemand in zijn of haar eigen kracht zet en help het bewustzijn te verruimen. Zodat er nooit geen afhankelijkheid naar mij kan ontstaan, omdat ze alles in zichzelf vinden. Ik spoor mijn klanten ook altijd aan om niet zomaar iets van mij aan te nemen.

Soms mogen we juist leren om dingen te vergeten en los te laten in plaats van dat we nieuwe dingen moeten leren. Hoe meer ideeën en concepten we loslaten over wat spiritualiteit behoeft te zijn, hoe vrijer we worden.

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN