Innerlijke groei hoeft geen lijden te zijn

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 16 december 2022Leestijd: 5 minuten

Innerlijke groei, transformatie, heling… Maar al te vaak interpreteren wij deze woorden als ‘eng’, of menen wij dat ze altijd samengaan met heftige ervaringen en pijn. Maar kunnen we ook vanuit een ander perspectief naar deze begrippen kijken?

WE ZIJN HIER NIET OM TE GROEIEN DOOR TRAUMA OF MOEILIJKHEDEN

Ik zag een tijdje geleden een filmpje van iemand die zei dat we allerlei heftige dingen moeten meemaken in ons ontwakingsproces, om te kunnen ‘groeien’.

Ik voelde meteen een naar gevoel hierbij en las een opmerking van iemand bij deze video, die zei: “We don’t come here to evolve through trauma or hard experiences: that’s programming! We’re here to solve the puzzle of who we are and raise our frequencies so we can exit our soul cage (bron onbekend).” Precies verwoord zoals ik dat ook voel.

Op het moment dat ik me meer begon te verdiepen in spiritualiteit werd me ook al snel duidelijk dat er in spirituele groepen ook vaak de focus ligt op trauma en pijn.

Het gevaar hiervan is is dat je kunt gaan denken dat het pad van innerlijke groei altijd samengaat met pijn en moeilijkheden in het leven. Dit kan ervoor zorgen dat we onszelf kunnen gaan saboteren als de dingen in ons leven in een flow lijken te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld een schuldgevoel ontwikkelen of menen dat er weer iets ‘ergs’ moet gebeuren voor jouw ‘groei’.

GELUK TOESTAAN IN JE LEVEN KAN JUIST SPANNEND ZIJN

Voor mij is het in heel veel gevallen juist de uitdaging geweest om me gelukkig en veilig te kunnen voelen op momenten dat alles goed lijkt te gaan. Om me te durven verbinden met anderen, om het leven ten volste te leven, dát vond ik zo spannend!

En juist op momenten dat ik ervaarde dat ik inderdaad mocht vertrouwen op het leven, heb ik grote groeistappen gemaakt. Alsof ik op die momenten weer iets verder durfde te landen in mijn lichaam.

En nog steeds betrap ik mijzelf er af en toe op dat deze energie weer boven komt. Een soort zelfsabotage in mezelf, juist op de momenten dat alles in een flow lijkt te gaan in mijn leven. Alsof mijn innerlijke saboteur dan naar ‘iets’ gaat zoeken om zich druk over te maken. Toevallig trok ik op zo’n soort moment een keer deze kaart van Rumi, en deze boodschap wil ik graag met je delen:

“Absoluut vertrouwen is de beste manier om de wet van liefde te volgen. Hierdoor houd je behoorlijk wat energie over die je anders misschien door eeuwige zorgen en twijfels had verbruikt. Nou, ik ben reuzenblij te zien dat je nu lekker met je duimen zit te draaien en je afvraagt of je je toch nog zorgen zult gaan maken.

Als je je voortaan gewoon overgeeft en vertrouwen hebt, heb je dan nog wel iets te doen? Nou, je kunt natuurlijk gewoon je leven leven, maar misschien wil je wel blootvoets met me dansen, op het koele zand om middernacht.”

ONZE MIND IS GEPROGRAMMEERD OP EEN SURVIVALSTAND

Onze mind is zo geprogrammeerd dat deze zich altijd ergens mee bezig wil houden. Hij is geprogrammeerd op de survivalstand. En dat is niet raar, als je kijkt naar de geschiedenis en wat er allemaal is gebeurd hier op aarde. En het is al helemaal niet raar aangezien wij afstammen van een voorouderlijn die ook behoorlijk wat trauma heeft meegemaakt (welke wij in ons DNA dragen).

Het kan dus onze comfortzone worden om ons altijd ergens druk over te maken, of om ons voor te bereiden op het ‘ergste’. Doemscenario’s, angst, gepieker en terugkerende gedachtenpatronen houden ons op deze manier klein en zorgen ervoor dat we niet ten volste van het leven kunnen genieten.

KAN TRANSFORMATIE OOK FIJN ZIJN?

Het pad van transformatie gaat samen met intensiteit, dat is onomstotelijk. Maar dat is vooral omdat we de pijnstukken in onszelf confronteren, die we ergens diep begraven hadden. En dit kunnen dus ook pijnstukken zijn van onze voorouders.

Dit betekent dus niet dat er ‘iets’ hoeft te ‘gebeuren’ in je leven. Het is een innerlijk proces. Het kan dus daadwerkelijk voelen dat je bijvoorbeeld aan het ‘rouwen’ bent, terwijl er helemaal geen aanleiding voor is in de externe wereld.

Misschien ga je door een innerlijk rouwproces vanwege het gevoel dat je je eigen kracht en soevereiniteit hebt weggegeven. Dat je het vertrouwen in je eigen ziel bent kwijtgeraakt en dat je je kracht hebt weggegeven aan iets buiten jezelf. Dit doet pijn!

Misschien ga je ook wel door een stuk verdriet in jezelf omdat je jezelf nooit écht hebt toegestaan om te genieten in het leven. Omdat je altijd vanuit een zelf-sabotage en angst hebt geleefd.

Maar als jij alles dat jij tegenkomt in jezelf (alles wat in de schaduw weggestopt zat), kunt omarmen, dan maak je je innerlijke transformatie een stuk gemakkelijker.

Durf in de golven te stappen en je te laten meevoeren. Verwacht niet altijd vloedgolven maar durf ook te drijven op kalme wateren. Als je niet wild gaat tegensputteren, kun je ook rustig meedrijven. Wist je dat dit ook een keuze is? Gun jezelf de rustige wateren en word kalm vanbinnen.

FIJNE ERVARINGEN BIEDEN OOK GROEI!

In de kern willen we immers weer onze zielsessentie gaan herinneren en belichamen in dit leven. En het is de bedoeling dat we oude patronen, overtuigingen en angsten loslaten die ons belemmeren deze zielsessentie te ervaren.

Zoals ik net al een aantal voorbeelden gaf over innerlijke intense ervaringen die je hierin kunt tegenkomen, zo kun je ook hele fijne ervaringen tegenkomen die je helpen groeien.

Een liefdevolle opmerking of knuffel van iemand, een sterke positieve synchroniciteit waardoor je voelt dat je kunt vertrouwen op het leven, of een plotselinge ingeving of nieuwe inspiratie kunnen die groei ook realiseren.

Er zijn zoveel manieren waarop we nieuwe lagen in onszelf ontdekken en kunnen transformeren. Probeer je hier maar eens bewust van te worden.

BEGELEIDING OP DIT PAD

Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om mentale programmeringen, overtuigen en angsten zomaar los te laten. Mocht je hier mee worstelen, neem dan gerust contact met me op om te onderzoeken hoe ik je hierin verder kan helpen!

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN