Hooggevoeligheid: ontdek je onbewuste gaven

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 12 april 2023Leestijd: 8 minuten

Hooggevoeligheid als kracht

Heel vaak hoor ik mensen hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit omschrijven als iets dat negatief is. Alsof het áltijd samen gaat met overprikkeld zijn, vermoeidheid, intensiteit en triggers. In dit artikel wil ik graag een ander licht schijnen op dit onderwerp en uitleggen hoe je vanuit meer bekrachtiging kunt omgaan met hooggevoeligheid. Zodat je gaat ervaren dat het juist je kracht is.

Inmiddels is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Hier is uit gebleken dat mensen die hooggevoelig zijn, een zenuwstelsel hebben dat anders werkt. Het is alsof alles wat intenser binnenkomt. Dit hangt ook samen met de zintuigelijke beleving. Ook het ervaren van de wereld om je heen, inclusief geuren, kleuren, geluiden en energieën – alles komt sterker binnen. Voor iemand die hooggevoelig is, kan dit soms overweldigend zijn. Terwijl ze aan de andere kant juist ook weer heel goed zijn in het oppikken van details, het aanvoelen van onderstromen én zien en voelen ze dingen die een ander soms ontgaat.

Ik zal hieronder een aantal punten opnoemen van eigenschappen die worden gelinkt aan hooggevoeligheid, waarvan ik vaak de ‘negatieve aspecten’ hoor. Vervolgens geef ik een aantal voorbeelden van hoe je van deze eigenschappen juist je kracht kunt maken.

1. Chaos in je hoofd, te veel piekeren en analyseren

Het is alsof je álle details om je heen kunt waarnemen. Veel van deze details blijven in je hoofd hangen. Maar ook ben je een kei in analyseren, overdenken en piekeren. Juist omdat je hersenen zo snel verbanden kunnen leggen tussen dingen, in combinatie met oog voor detail. Dat kan soms met je op de loop gaan! Vooral ook als er bepaalde onbewuste angsten aanwezig zijn in je systeem. Je mind gaat hierdoor overdenken en verbanden leggen en voordat je het weet zit in je in een vicieuze cirkel te denken.

Je (onbewuste) kracht hiervan is:

Jij bezit juist de potentie tot een sterke creativiteit. Ook buiten de kaders (out-of-the-box) denken is een mooie eigenschap. Bovendien is het opmerken van details vaak ook ontzettend handig, in combinatie met het leggen van verbanden tussen dingen.

Het is alleen van belang dat je niet te veel in je hoofd blijft zitten. Vaak zijn mensen die hooggevoelig zijn, niet goed geaard. Ze zijn niet goed met hun energetisch lichaam verbonden met hun fysieke lichaam. Hierdoor gaan ze letterlijk ‘zweven’ en kunnen ze daardoor ook weer allerlei klachten ontwikkelen.

Leven vanuit het hoofd, vanuit angst en verkramping is dan vaak een resultaat. De angsten, patronen of trauma’s die in hun systeem ligt opgeslagen zijn vaak niet eens van henzelf (denk aan de familielijn met trauma’s), en hierdoor schieten ze vaak in hun hoofd – omdat het zo spannend voelt om naar het gevoel te zakken: met alles wat daar ligt opgeslagen!

Het proces van dieper aarden in combinatie met innerlijk werk en heling is daarom zo belangrijk, zodat je in je lijf kunt zakken en je kunt verbinden met datgene wat juist jouw krachten zijn: je gevoeligheid, spirituele aard en creativiteit.

2. Intense zintuigelijke beleving/overprikkeld zijn

Jouw zenuwstelsel werkt anders en alle informatie komt intenser bij jou binnen. Het is alsof er niet een filter aanwezig is dat alles ‘ruis’ weghoudt. Maar ook kleuren, geuren, geluiden en emoties kun jij intenser ervaren, waardoor dingen soms overweldigend voelen. Als je geen balans weet te houden dan kun je snel overprikkeld raken.

Je (onbewuste) kracht hiervan is:

Het is toch ook een prachtig cadeau dat je het leven zo intens kunt ervaren, met al z’n kleuren, geuren en ervaringen? Natuurlijk is dit niet altijd fijn en kun je ook lastige emoties intenser ervaren. Maar de andere kant van de medaille is dat je de fijne dingen ook intenser beleeft. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ik intens gelukkig kan zijn met een simpel kopje kruidenthee in de zon, met de wind die ik voel op mijn huid en de vogels die ik hoor fluiten. In die details én de diepe ervaring hiervan, zit juist geluk voor mij. Probeer dus eens de focus te verleggen van ‘ik voel alles zó intens en ik raak zo snel overprikkeld’, naar ‘hoe zou ik hier het meeste uit kunnen halen voor mezelf?’.

3. Het voelen/absorberen van emoties en negatieve energie uit de omgeving

Je bent heel gevoelig. Niet alleen voor zaken die je kunt oppikken met de bekende zintuigen, maar ook voor onderstromen en energie. Zo kan het zomaar zijn dat je ineens de angst, pijn of boosheid van iemand anders ervaart en meent dat dit van jou is. Of dat je je ineens gespannen of leeg voelt nadat je op een bepaalde locatie bent geweest. Het is alsof jouw aura zó ver open staat naar de buitenwereld, dat je alles daarbinnen in dat veld kunt ervaren alsof het van jezelf is. Naast dat het niet altijd prettig voelt, is het ook nog eens heel lastig om te leren onderscheiden wat van jou is en wat niet van jou is én hoe je hier mee om kunt gaan.

Je (onbewuste) kracht hiervan is:

Je kunt heel goed energie aanvoelen en dus ook leren (herinneren) hoe hiermee te werken. Je kunt daarmee ook andere mensen heel goed aanvoelen en dus ook op een diepgaande manier helpen. Zodra je deze eigenschap meer als kracht gaat ervaren dan ga je ook voelen hoe je energetisch altijd verbonden bent met je eigen ziels-essentie en de wereld om je heen. Je gaat meer positieve synchroniciteiten opmerken en ontwikkelt je gaven op energetisch vlak steeds sterker. Misschien ontdek je dat je helderhoren, heldervoelen of helderweten sterk ontwikkeld zijn en ga je hier steeds meer mee werken.

Vooral als je heel bewust in co-creatie met je zielsessentie gaat leven, komt alles steeds meer in een flow. Op het moment dat je nog vooral de negatieve kant ervaart van deze gevoeligheid die je hebt, dan heeft dit voornamelijk weer te maken met gebrek aan aarding. Zodra jij niet goed met je energetisch lichaam bent verbonden met je fysieke lijf, komt er van alles bij je ‘binnen’, maar wordt dit niet goed afgevoerd. Ook voel je dan niet goed wat van jou is en wat niet. Ook hier is het weer van belang om door middel van innerlijk werk oude ballast en trauma in je systeem op te ruimen, zodat er ruimte komt voor jouw ziel om meer in te dalen in je lichaam. Dan pas ga je écht het leven ervaren vanuit je zielsessentie en kwaliteiten, omdat ze dan belichaamd zijn.

4. Te veel voor anderen willen zorgen/te groot verantwoordelijkheidsgevoel

hooggevoelige kinderen merken vaak op jonge leeftijd (soms onbewust) al op waar hun omgeving mee worstelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als kind aanvoelde dat je ouders onverwerkte emoties droegen. Misschien ben je onbewust voor je ouders gaan zorgen (dit kan ook energetisch zijn) en wilde je ze graag helpen, of wilde je het thuis ‘lichter’ maken. Juist ook omdat je zoveel voelt van je omgeving kan het zijn dat je je daardoor verantwoordelijk gaat voelen om hier iets mee te doen. Omdat jij immers degene bent die het voelt. Dit is een overtuiging die jou uiteindelijk kan uitputten en ervoor zorgt dat je lasten gaat dragen die niet van jou zijn.

Je (onbewuste) kracht hiervan is:

Zorgzaamheid en verantwoordelijkheid nemen zijn mooie eigenschappen als je ze op een gezonde manier weet in te zetten, voor jezelf en voor je omgeving. Uiteindelijk zijn dit eigenschappen die kunnen bijdragen aan een mooiere wereld. Denk aan een wereld waarin we meer zorgdragen voor elkaar, de dieren en de natuur. En waarin we ook verantwoordelijkheid nemen om hier bewust mee om te gaan. Om het overmatige verantwoordelijkheidsgevoel wat meer los te laten kun je eens onderzoeken welke overtuigingen jij draagt. Vraag eens aan jezelf: voor wie voel ik me verantwoordelijk? En waarom? Wat als ik dat zou loslaten, wat gebeurt er dan? En zijn alle dingen die ik in mijn rugzak draag eigenlijk wel van mij? Of draag ik ook lasten van mijn ouders die mij nu niet meer dienen? Als je lasten van een ander draagt, help je uiteindelijk de ander daar helemaal niet mee. Als jij juist in je licht gaat staan, dán pas ben jij een gezond voorbeeld voor de ander en kan die andere persoon zélf de verantwoordelijkheid nemen om innerlijk werk te doen. Dit is juist alleen maar bekrachtigend voor de ander.

5. Jezelf zien als ‘te gevoelig’ en het lijden in de wereld op je schouders nemen

Het is vaak al zichtbaar bij jonge kinderen dat ze de pijn of het lijden van de wereld erg intens vinden. Het kan zijn dat je als kind erg meeleefde als iemand anders pijn had, of van slag kon raken om bijvoorbeeld een gewond dier of het verdriet van een ander. Misschien herken je wel in jezelf dat bepaalde zaken jou heel erg kunnen raken. Soms voelt alles even ‘te veel’. Het kan zelfs zijn dat je onbewust de aarde wilt ontvluchten omdat het hier te intens en te onveilig voelt. Of dat je je onbewust verantwoordelijk voelt om hier iets aan te ‘doen’.

Je (onbewuste) kracht hiervan is:

Naar mijn idee hebben we juist mensen nodig die gevoelig zijn omdat de wereld zoals deze nu is zal moeten transformeren. Iedereen die voelt dat de wereld op dit moment ‘te hard’, ‘te wreed’ en ‘te intens’ is, heeft dat misschien wel juist. Hoe meer mensen dit gaan voelen, en bij hoe meer mensen dit begint te wringen, hoe eerder er verandering komt. Zoals bij een eerder voorbeeld beschreven, is het goed dat meer en meer mensen zich verantwoordelijk voelen om dingen hier anders te gaan doen. Ook hier weer, mag dit op een gebalanceerde manier gebeuren. Begin bij jezelf, je eigen omgeving – en leg vooral niet te veel druk op jezelf. Jij bent niet verantwoordelijk voor de hele wereld, maar je kunt wél impact maken.

Tegelijkertijd is het ook zo, dat op het moment dat je onbewust wilt wegvluchten van de aarde en alle emoties die je hier kunt ervaren, dat er nog onbewust trauma ligt opgeslagen in je systeem. Herinneringen aan onveiligheid, pijn of lijden zorgen ervoor dat het lastig voor je is om hier echt te landen. Door innerlijk oude wonden te helen zorg je ervoor dat je meer kunt aarden in je lijf, en kun je beter alle indrukken hier op aarde verwerken.

Wil je je hooggevoeligheid meer als kracht gaan ervaren en het werken hiermee verdiepen?

Soms is het fijn als iemand jou aanvoelt en spiegelt, zodat je jezelf beter leert begrijpen. Ook bij het proces van dieper aarden, oude ballast helen en transformeren en het versterken van het contact met je ziels-essentie, is het fijn om hulp te hebben. Je kunt eens een kijkje nemen op mijn pagina over (online) 1-op-1 sessies, of kom voor een verdiepend traject bij me langs voor een privé-retreat in Zweden!

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN