Hoe de trauma’s van onze voorouders ons beïnvloeden

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 9 januari 2023Leestijd: 7 minuten

Zijn mijn angsten en gedachten wel van mij?

Herken je het, dat je bepaalde angsten, overtuigingen of zelfs trauma’s lijkt te ervaren die je helemaal niet kunt plaatsen vanuit je eigen leven? Is jouw zenuwstelsel vaak in een overlevingsstand, lijk je in bepaalde patronen terug te vallen of ervaar je onverklaarbare gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid, zwaarmoedigheid of verdriet?

Soms kunnen we blijven graven in ons eigen verleden, maar lijken we niet tot de kern van bepaalde thema’s te komen die we ervaren. Dit is ook een van de redenen dat ik na de studie psychologie verder wilde op holistisch vlak. Ik ervaarde zelf namelijk vele angsten en diepe thema’s die ik niet kon plaatsen en waar de reguliere psychologie mij geen antwoord op kon geven.

Het erkennen van vooroudertrauma’s kan zorgen voor een doorbraak

Pas toen ik erachter kwam dat ik de trauma’s van mijn voorouders op mijn schouders draag, kon ik pas echt diepgaand thema’s in mezelf transformeren. Nu ik al een aantal jaren mijn eigen praktijk heb, blijf ik bij iedere klant deze vooroudertrauma’s tegenkomen. Het is vaak een hele verheldering, maar ook opluchting, om erachter te komen dat niet alles wat jij ervaart van JOU is.

Bovendien is het niet voor niks dat jij de thema’s van je voorouders ervaart. Dit betekent dat het onderdeel is van jouw levensmissie om deze thema’s te zuiveren. Vooral in het geval deze voorouders zelf niet in staat waren om hun eigen trauma’s te helen.

Een aantal voorbeelden van de uitwerking van vooroudertrauma’s op jouw leven

Ik zal je een aantal voorbeelden geven van bepaalde thema’s of overtuigingen die jij zelf kunt ervaren én de mogelijke link met een vooroudertrauma.

“Er is altijd een soort zwaarmoedig gevoel op de achtergrond, ik vind het lastig om écht zorgeloos te genieten van het leven.”

In dit geval kan het zijn dat een van jouw grootouders iets heeft meegemaakt wat een diepe indruk heeft achtergelaten. Stel nou dat je overgrootvader de oorlog heeft meegemaakt en ontzettend veel menselijk lijden heeft gezien. Door deze ervaring is hij misschien gaan geloven dat het leven hard en zwaar is en dat er geen ruimte is om te genieten. Hierdoor is hij vanuit een overlevingsstand gaan leven en heeft een stevige muur rondom zijn hart gebouwd.

“Ik voel een verlammende angst zodra ik een poging doe om mezelf uit te spreken of te laten zien.”

Dit is een thema dat bij veel mensen omhoog komt zodra zij zich op ‘spiritueel’ of holistisch vlak meer willen gaan uitspreken of een eigen bedrijf willen starten.

Sommige mensen beschrijven het ook letterlijk als een gevoel van ‘ik heb het gevoel dat ze me komen oppakken!’.

Denk maar terug aan de tijden waarin je als vrouw werd opgepakt en/of vermoord als je bezig was met kruidengeneeskunde of als je bepaalde gaven had.

Dit gaat natuurlijk best ver terug in de tijd, maar ook meer recente voorouders kunnen deze angst hebben ervaren. Stel dat een overgrootmoeder ook bepaalde gaven had, maar deze nooit heeft durven tonen aan de wereld vanwege de angst om voor gek verklaard te worden?

“Ik verval steeds in zelf-saboterende of zelfdestructieve patronen en ik lijk er niet uit te kunnen komen.”

In dit geval kan een van de grootouders bijvoorbeeld een sterk schuldgevoel hebben ontwikkeld. Dit zou zelfs een misplaatst schuldgevoel kunnen zijn.

Stel dat bepaalde grootouders naar een hele strenge kerk gingen waar vaak werd gesproken over ‘zonde’ en een straffende god. Stel nou dat je over-over groot moeder zwanger werd vóórdat ze was getrouwd en ze hierdoor uit de gemeenschap is gezet omdat ze ‘zondig’ werd verklaard.

Maar ook meer extreme gevallen, zoals een voorouder die bijvoorbeeld een moord heeft gepleegd vanuit wanhoop kunnen zijn voorgevallen. Ook hier zie je een sterke link met het thema ‘schuld’.

Of een grootvader verloor al zijn geld en kon niet meer voor zijn gezin zorgen. Hierdoor ontwikkelde hij een sterk gevoel van ‘gefaald’ te hebben en werd verslaafd aan alcohol (zelfdestructief patroon). In het geval jij deze gevoelens van (misplaatst) schuldgevoel ervaart, is er een kans dat jij hierdoor ook in zelf-saboterende patronen blijft vervallen, zonder dat je weet waarom!

“Ik ben heel bang om anderen te verliezen en soms voelt het alsof ik aan het rouwen ben, zonder te weten waarom.”

Stel dat een van je grootouders een grote geliefde, of een kind heeft verloren en dit nooit heeft verwerkt. Jij ervaart dan als het ware nog die echo van deze pijn en kunt deze angst ervaren alsof hij van jou is. Dit kan ervoor zorgen dat je nooit echt durft te genieten van het leven en altijd in worst-case-scenario’s blijft denken.

Vaak worden deze trauma’s van generatie op generatie doorgegeven en kunnen daardoor zelfs versterkt worden als dit onbewust blijft en niet doorbroken wordt. Stel nou het voorbeeld van een grootouder met een sterk schuldgevoel.

Als generatie op generatie dit (onbewuste) schuldgevoel ervaart en hierdoor in zelfdestructieve patronen vervalt, worden deze patronen steeds meer bekrachtigd. Soms omschrijf ik zo’n vooroudertrauma wel eens als een soort ‘entiteit’. Vooral in het geval van verslavingen kunnen deze energieën heel krachtig zijn.

Je bevrijdt de generatie vóór en ná jou

Het mooie is, zodra jij de thema’s van jouw voorouders heelt: bevrijd je niet alleen jezelf, maar je bevrijdt ook je voorouders. In het geval je kinderen hebt, of kinderen krijgt in de toekomst, bevrijd je hen ook van deze familietrauma’s.

Hoe kan ik de vooroudertrauma’s transformeren?

Dit is niet iets om bang van te worden of om als een grote opgave te zien. Juist als we gaan beseffen dat de overtuigingen en angsten die we ervaren niet allemaal van onszelf zijn, ontstaat er al verruiming. Het is ook niet de bedoeling om er nou ‘heel hard aan te gaan werken en het op te lossen’. Het voelt misschien tegenstrijdig, maar de oplossing ligt in compassie, vergeving en acceptatie.

Je zou eens wat meer onderzoek kunnen doen naar je voorouders en nieuwsgierig zijn naar hun levenservaringen. Misschien dat je daardoor kunt plaatsen waar bepaalde thema’s in jezelf aan gelinkt zijn. Zodra je een link kunt leggen met dat wat jij ervaart en de ervaringen van je voorouders, dan is het van belang om in eerste instantie oordeel-loos te zijn naar dat thema.

Probeer niet om er allerlei analyses over te maken of om het tot in detail uit te willen zoeken. Probeer er ook geen label op te plakken. Je hoeft het alleen maar te observeren. Want zodra jij het kunt ZIEN, door de ogen van acceptatie, compassie en liefde, dan kan het transformeren.

Dit voorouderstuk, wat destijds niet geheeld kon worden, wil dus alleen maar worden GEZIEN. En jij bent degene die die stukken nu mag aankijken, zonder oordeel. Je kunt dan ook heel bewust zeggen tegen deze voorouder: “Ik zie jou, jij mag … nu loslaten, jij bent nu vrij.”

Vooroudertrauma’s energetisch achterhalen en helen

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de ervaringen van je voorouders te achterhalen. Tijdens de sessies die ik doe met mijn klanten doen we dit namelijk op een energetische manier. Ik begeleid iemand in een meditatief proces en we gaan dan samen invoelen op een bepaalde emotie/angst/overtuiging en kijken dan of er een bepaalde voorouder naar voren komt die dit thema heeft ervaren.

Vervolgens kunnen we deze dan in de sessie doorbreken door het thema te doorvoelen. Het is bijzonder om te zien hoe een klant na de sessie altijd aangeeft dat alles zoveel lichter en verruimender voelt. Dit laat maar weer zien hoe zwaar de thema’s van onze voorouders op onze schouders wegen.

Mocht je echt met diepe trauma’s te maken hebben waarvan je vermoedt dat ze te maken hebben met voorouderlijnen, dan zou ik je altijd aanraden om gezamenlijk met een therapeut/healer hiermee aan de slag te gaan. Of je dit nu bij mij doet, of bij iemand anders: zorg ervoor dat je dit met iemand doet bij wie je je veilig voelt.

In het geval je hier al wat langer mee hebt gewerkt of al redelijk bewust bent van bepaalde thema’s in jezelf, dan kun je ook mijn activatie-meditatie ‘Activation of the Diamond body – Reclaim inner freedom (klik hier)’ Proberen.

Deze helpt je om een doorbraak te maken op het gebied van voorouderthema’s en helpt je door het proces heen waarbij je jezelf en je voorouders bevrijdt. Dit is meestal niet iets wat in één keer klaar is, dus het is fijn om dit proces wat vaker te herhalen.

Mocht je vragen hebben, of niet goed weten welke vervolgstappen jij nu mag nemen, kun je altijd contact met me opnemen!

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN