De holistisch psycholoog

Categorieën: Lichter levenDoor Datum: 7 april 2022Leestijd: 5 minuten

De holistisch psycholoog

Waarin onderscheidt de holistische psycholoog of spiritueel psycholoog zich ten opzichte van de reguliere psycholoog? En met welke vragen kan ik hier vooral bij terecht? Een goede vraag waar ik je in deze blog het een en ander over ga vertellen.

Ik wil graag beginnen met het plaatsen van een kleine disclaimer als het gaat om het opplakken van etiketten. Ik houd er niet van om dingen of mensen in hokjes te stoppen of etiketjes op te plakken. Mocht dit artikel daar toch op de een of andere manier uiting aan geven dan is dat bedoeld ter verduidelijking van het begrip holistisch psycholoog.

Holistisch, spiritueel of regulier psycholoog?

Hoewel ikzelf afgestudeerd ben als reguliere psycholoog, gebruik ik nu de termen holistisch en spiritueel psycholoog om mijn manier van werken aan te duiden. Er zijn namelijk wat verschillen tussen beide.

De eerste is dat een regulier psycholoog afgestudeerd is als psycholoog en dit een beschermde titel oplevert (drs). Holistische en spiritueel psycholoog zijn daarentegen geen beschermde titels, maar er zijn opleidingen waarbij je bij afronding een certificaat kan krijgen.

Ondanks mijn reguliere psychologie opleiding beschouw ik mijzelf meer als holistisch psycholoog.

In mijn optiek gaat dit een stapje verder en zoals het woord holistisch al zegt, bekijkt deze de mens meer als geheel. Deze kijkt naar het mentale, fysieke, emotionele en spirituele lichaam en de onderlinge verhoudingen hiertussen.

Hoewel ik zeker ook nuttige dingen heb geleerd tijdens de reguliere psychologie opleiding, waren er een aantal zaken die ik daar mistte. Er werd niet gesproken over de ziel, energetisch werk of het effect van vooroudertrauma’s op ons huidige leven. Dit wordt binnen de reguliere psychologie gezien als onverklaarbaar en er is geen ‘wetenschappelijke’ basis voor.

De wetenschap heeft (nog) geen wetenschappelijke basis voor de vele spirituele ervaringen van mensen

Tijdens een van de vakken filosofie die ik destijds volgde werd er een discussiepunt ingebracht. Deze ging erover dat er een ‘probleem’ is binnen de psychologie.

Psychologen gaven namelijk aan dat er steeds meer mensen naar hen toe kwamen met vragen of angsten rondom hun ‘intense spirituele ervaringen’, waar vervolgens de psycholoog geen antwoord op heeft.

Dat was ook het discussiepunt dat ik destijds inbracht tijdens college: als er blijkbaar steeds meer mensen zijn met spirituele ervaringen, dan kan dat toch worden gezien als iets dat ‘echt’ is? Want blijkbaar erváren mensen het. Dan wordt het toch tijd dat wij ons daar in gaan verdiepen en ons openstellen voor deze wereld? Hoe is het anders mogelijk dat deze mensen hulp en begeleiding krijgen?

Hoe ziet mijn werk als holistisch psycholoog er uit?

Mijn manier van werken houdt in dat ik naar de kern van problemen, angsten, pijn of overtuigingen ga. Daarbij ga ik verder dan alleen dit huidige leven en neem ik ook zeker de voorouderthema’s in acht.

Nadat ik nu een aantal jaren met verschillende mensen heb gewerkt is me keer op keer weer duidelijk geworden dat de meeste ‘problemen’, angsten of thema’s voortkomen uit de familielijn.

Door hier erkenning aan te geven en jezelf ervan te bevrijden (en daarmee ook de familielijn), komt er openheid en ruimte voor in de plaats en gaat de energie weer stromen.

Daarnaast is mijn werk ook energetisch. Ik werk vanuit mijn eigen zielsessentie en help ook de ander in contact te komen met zijn of haar eigen zielsessentie. Door de samenwerking die er dan ontstaat, gebeuren er prachtige dingen.

Ik werk vaak met een combinatie tussen een gesprek voeren, een begeleide meditatie en energetisch werk. Er komen heldere inzichten door bij de ander (van die ‘aha’ momenten), er worden blokkades losgemaakt en er wordt een doorbraak gemaakt op stukken waar ze soms jarenlang mee worstelden. Dit doordat we de diepte in gaan, naar de kern van de dingen.

Ik richt mij ook vooral op de potentie van de ander. Ik zie de ander niet als iemand die minder weet, en ik zie mijzelf niet als degene die het antwoord wel even zal geven.

Mijn missie is om de ander te bekrachtigen. Daarom begeleid ik iemand tijdens de sessies op intuïtieve wijze, zodat ze zélf hun inzichten krijgen. Ik help ze zelf weer in contact te komen met hun kracht, wijsheid en intuïtie, zodat ze mij na een aantal sessies niet meer ‘nodig’ hebben.

Vaak staat er een muur tussen hoe iemand het leven op dit moment ervaart en iemands werkelijke potentie. Wij kijken samen naar datgene wat die potentie blokkeert en transformeren deze blokkades.

Is een holistisch psycholoog geschikt voor mij?

Wat zegt jouw gevoel? Vaak voel je zelf wel aan wat je op dit moment nodig hebt, ook al voelt het misschien nog spannend. Als jij bereid bent om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor alles dat je tegenkomt in jezelf én verandering toe te passen (soms zijn dit maar hele kleine dingen), dan is het geschikt voor jou.

Er wordt namelijk van jou verwacht dat je ook een actieve bijdrage hebt in het proces en bereid bent om de confrontatie (op een liefdevolle manier) met jezelf aan te gaan. Ook wordt er van je gevraagd om contact te maken met je gevoel en emoties (natuurlijk word je hier in begeleid).

Als je dat durft aan te gaan, dan zul je merken dat je een grote doorbraak kunt maken en het leven meer vanuit je zielsessentie, innerlijke rust en inspiratie kunt gaan ervaren.

Een holistische psycholoog kan nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een diepgaande, meer integrale benadering van psychologische zorg.

Of je nu worstelt met emotionele problemen, angsten, relatieproblemen, onverklaarbare fysieke klachten, stress óf je wilt jezelf innerlijk en spiritueel verder ontwikkelen, een holistische psycholoog kan je helpen bij dit innerlijke proces, zodat je een duurzame verandering kunt doormaken.

Hoe kan ik jou helpen?

Je kunt online sessies bij me volgen óf op locatie langskomen in Zweden (bijvoorbeeld in combinatie met een privé retreat). Online sessies zijn heel fijn omdat je lekker thuis op de bank of op bed kunt ontspannen en na de tijd niet meer auto hoeft te rijden.

Juist ook omdat er energetisch zoveel gebeurt kan dit fijn zijn. De sessie doen we via videobellen, en het energetische stuk werkt net zo krachtig als een live sessie.

Voor degene die in Zweden wonen, die kunnen natuurlijk gewoon langskomen voor een sessie op locatie. Voor hen die interesse hebben om langs te komen in Zweden: je bent welkom!

Als je een privé retreat bij me komt doen, kun je heerlijk een paar dagen tot rust komen in de magische Zweedse natuur, terwijl we verschillende diepgaande en creatieve sessies hier op locatie doen. Neem gerust contact met me op voor meer informatie!

  • KLIK HIER voor meer info over losse sessies.
  • KLIK HIER voor meer info over de privé retreats.
  • KLIK HIER voor meer info over mijzelf.

Instagram

VOLG @ DEMIMAATMAN